”Grønne lunger” på sykehuset i Telemark
De aller fleste synes det er hyggelig med litt blomster og planter rundt seg. Men på et sykehus er det ikke alltid like enkelt å bringe naturen inn til pasientene eller å få pasientene ut. Da er det greit med noen grønne hjelpere som rykket inn fra Plantasjen Skien for å gjøre sykehuset litt grønnere.

På Lindrende enhet på Sykehuset i Telemark bor det pasienter som er svært syke. På baksiden av bygget har avdelingen en fin balkong, som vender ut mot et lite, grønt skogholt. Balkongen har nå blitt til en liten grønn oase med store blomsterkasser og helt nye cafesett. Sykepleier Heidi Wike forteller at forandringen merkes.

- Det er et veldig engasjement rundt dette, og pasienten er veldig ivrige på å komme ut her. Og med syke pasienter og begrenset med tid, har hagen på balkongen blitt kjærkommen. Vi kan nå trille pasientene i sengene dersom de ikke kommer seg opp selv, og det er veldig fint for dem å komme ut.

Hagen er lagt opp til å være lettstelt, men likevel gi mye igjen.

- Vi er veldig takknemlige for dette, sier enhetsleder Hanne Broby. Det er enkelt, men gir stor effekt. Og så er det også hyggelig for dem som jobber her.

Det er ikke bare Lindrende som har fått en grønn overhalling. Plantasjen Skien har også vært på barneavdelingen på Sykehuset i Telemark. På barneavdelingen har de ingen balkong. Men vindunisjene på utsiden har blitt utstyrt med trær og blomsterkasser, og er flere store trær og planter er plassert innendørs på barneavdelingen.

Det som kanskje har skapt størst begeistring blant de unge pasientene er såsetting på skolen. I vinduskarmene her står det små rader med sukkererter, karse og minigulrøtter, og når pasientene reiser hjem fra sykehuset får alle med seg sine planter hjem.

- Seksjonsleder Liv Holta Aas og lærer Grethe Stolpestad er glade for initiativet. Vi hadde jo ikke sånt fra før her, og det har allerede vært veldig positivt. Barna blir engasjerte i dette, og det er morsomt for dem å ta med seg plantene sine hjem. Dette er enkle tiltak, men de gjør noe med hele miljøet på avdelingen. Det setter vi stor pris på.
Les mer